Aken

Aken ligt in een ruim keteldal, omringd door uitgestrekte velden, bossen en heuvels. Aken bevindt zich vlakbij het drielandenpunt Duitsland, Nederland en België. In de buurt liggen de natuurparken de Hoge Venen en de Eifel.

Aken trekt veel bezoekers die hier in de mooie winkels en de gezellige cafés graag hun dag doorbrengen.

De Dom en het raadhuis

Hoog oprijzend, in het middelpunt van de oude stadswijk, staat naast het raadhuis, de dom van Aken. In het jaar 800 heeft Karel de Grote deze geweldige octogonale koepelbouw als paltskapel laten bouwen. Op de beroemde marmeren troon van Karel de Grote werden tussen 936 en 1531 dertig Duitse koningen gekroond. In 1414 werd het gotische koor, een monumentale aanbouw, geopend. Het is een meesterwerk van gotische bouwkunst. Met maar liefst 27 meter hoogte zijn de ramen de hoogste uit dit bouwtijdperk. Het koor herbergt de gouden schrijn van Karel de Grote “(1215) en de Maria- schrijn (1239), waarin de belangrijkste relikwieën van de dom bewaard worden.

De “Elisenbronnen” is een van de vele bezienswaardige fonteinen van de stad. Ook de kerstmarkt is meer dan bezoek waard! Als ‘s avonds miljoenen lichtjes fonkelen, de geur van glühwein, gebrande amandelen en kerstkruiden door de lucht zweven en de kaarsen op de adventskrans branden, dan is de tijd van de kerstmarkten aangebroken.

Reisafstand van Schimmert naar Aken: 30 km.